Po osvežitev na morsko obalo

Po osvežitev na morsko obalo

Slovenska morska obala je dolga le 43 kilometrov, v njej pa se skriva veliko lepih kotičkov, ki jih morda še nikoli niste opazili.

Slovenska morska obala je dolga le 43 kilometrov, kar se zdi malo, a je ravno prav za radovedne raziskovalce in aktivne izletnike. Njene kulturne in naravne znamenitosti lahko odkrivamo z dolgimi sprehodi po urejenih poteh, lahko se zavihtimo na kolo in jo vso prekolesarimo v enem dnevu, lahko pa si izposodimo SUP in si jo ogledamo z morske gladine. Za vse imetnike PGC kartic smo v sodelovanju z Bananaway pripravili 10 % popust na izposojo in še več. Vsekakor pa se v njej skriva še veliko lepih kotičkov, ki jih morda še nikoli niste opazili.

Kolesarska pot Parenzana

Ta čudovita kolesarska pot sledi nekdanji železniški progi, ki je povezovala tri istrska mesta – Trst, Poreč in Buje. Po njej kolesarite skozi istrsko podeželje, kjer se prepletajo narava, vinogradi in oljčni nasadi. V istrskih vaseh, ki jih boste srečali na poti, si lahko privoščite kratek oddih in odlične lokalne jedi. Luma šport vsem imetnikom PGC kartice ponuja 10 % popust na izposojo koles vseh vrst in velikosti ter raznih kolesarskih dodatkov, da bo vaša pot nepozabno doživetje.

Koper

Obmorsko mesto, ki ima svoje korenine v antiki, je priljubljena izletniška točka domačih in tujih obiskovalcev. Središče Kopra, do katerega vodijo tlakovane ulice, vabi na prijetne sprehode, na katerih lahko občudujete arhitekuto iz različnih zgodovinskih obdobij. Na znamenitem Titovem trgu si oglejte Pretorska palača, Ložo in vrata Muda, zelo zanimive zbirke pa hrani tudi Pokrajinski muzej Koper. Za priboljšek pa si nujno privoščite še odličen sladoled v Sladoledarni na tržnici.

Izola

Biser slovenske obale je živa zakladnica slovenskega ribištva. O njem priča tudi manjše pristanišče, kjer se barviti ribiški čolni zibljejo skupaj z nežnim ritmom valov. Oglejte si Beneški zvonik in arheološki park Simonov zaliv, ki se nahaja v bližini mesta. Poleti Izola gosti številne kulturne dogodke, vse od glasbenih koncertov do umetniških razstav.

Strunjanske soline

Soline v Strunjanu so najsevernejše soline v Sredozemlju, na katerih že več kot 700 let pobirajo na tradicionalni način pobirajo morsko sol. Pravijo, da je najlepša sprehajalna pot med Strunjanom in Piranom, kjer lahko doživite vse lepote slovenske obale.

Fiesa

Na pol poti med Strunjanom in Piranom je prelep morski zaliv Fiesa, za katerega pravijo, da ima najčistejše morje na slovenski obali. Tik ob morski obali sta tudi dve manjši jezeri s sladko in slano vodo, ki sta nastali zaradi izkopanja gline za bližnjo opekarno. Tu si lahko v udobnem Barbara Piran Beach Hotelu z wellnessom in bogato založeno vinsko kletjo oddahnete od mestnega vrveža in dan preživite na čudoviti prostorni plaži.

Piran

Srce enega najlepših slovenskih mest je Tartinijev trg, ki ga z ene strani obdaja ribiško pristanišče, z druge pa stare mediteranske hiše, med katerimi izstopa prelepa Benečanka s svojo značilno arhitekturo. V Piranskem akvariju se potopite v pisan podvodni svet z zanimivimi bitji, v Pomorskem muzeju pa si oglejte antične amfore in druge dragoceni iz morskih globin. Ob lepem vremenu se povzpnite na stolp cerkve Sv. Jurija, ki ponuja prekrasen razgled vse do italijanskih Dolomitov, sončni zahod pa dočakajte na terasi Hotela Piran.

Portorož

V našem najbolj mondenem obmorskem letovišču se razkošje prepleta z brezskrbnostjo, modernost s tradicijo in svetovni utrip s pristno lokalno kulturo. Obisk bližnje ribogojnice Fonda je nepozabno doživetje, med katerim boste spoznali zgodbo o ohranjanju bogatega morskega ekosistema Piranskega zaliva. Odlično morsko in istrsko hrano pa lahko okušate v restavraciji Boutique Hotela Portorose, kjer vas bodo razvajali tudi z odličnimi vini iz njihove vinoteke.

Sečoveljske soline

Groba lepota Sečoveljskih solin vas bo očarala že na prvi pogled. Edinstven ekosistem je dom številnim redkim rastlinam in pticam, ki jih lahko opazujete v njihovem naravnem okolju. V solinah se nahaja tudi muzej, ki vas popelje skozi bogato zgodovino pridelave soli in kulturne dediščine območja.