Pripravite svoje vozilo na pomlad

Pripravite svoje vozilo na pomlad

Pripravili smo seznam najpomembnejših opravil, s katerimi si boste zagotovili varne in udobne kilometre pred vami.

Avtomobili morajo biti varni in zanesljivi v vsakem letnem času. Ker se zima počasi  poslavlja, zunaj pa že vlada prešerno spomladansko vzdušje, se boste zagotovo kmalu zapeljali tudi na kakšne izlet. Da bi bil ta karseda brezskrben, je dobro prej poskrbeti za dobro formo vašega avtomobila. Pripravili smo seznam najpomembnejših opravil, s katerimi si boste zagotovili varne in udobne kilometre pred vami.

Namestite letne pnevmatike

Zimske gume lahko za letne zamenjate že 15. marca , ko se konča z zakonom predpisano obdobje za obvezno uporabo zimske opreme v prometu. Z menjavo ni treba hiteti, saj zaradi hitrih vremenskih sprememb zimske razmere v prvih pomladnih mesecih niso izključene. Pri tem velja upoštevali pravilo, da so zimske pnevmatike namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do +7 °C, od tu navzgor pa so letne pnevmatike primernejše.

Avto temeljito očistite

Ostanki peska in soli, s katerima so pozimi za večjo varnost posipali ceste, žal niso prijatelji pločevine in sestavnih delov podvozja. Zato ob prvem pranju avtomobila poleg zunanjosti temeljito očistite še podvozje in notranje strani blatnikov. Preverite lahko še, ali so zimske razmere kje na vozilu pustile praske, razpoke ali druge poškodbe laka. Da bi se izognili rji, poskusite te poškodbe čim prej odpraviti.

Zamenjajte metlice brisalcev

Zaradi vožnje v dežju in snegu ter ob stalnih temperaturnih spremembah brisalci v zimskem času posebej trpijo: pogosto izgubijo prožnost ali se potrgajo. Ker je dobra vidljivost ključni element varne vožnje v vseh letnih časih, ob koncu zimskega obdobja obvezno preverite stanje metlic brisalcev  in bodite pozorni na poškodbe ali dotrajanost gumijastih delov. Slabe gumice bodo nase opozorile s puščanjem neočiščene površine in s predirljivim škripanjem med brisanjem stekel.

Preverite stanje zračnih filtrov

Zračni, kabinski in oljni filter ter filter goriva skrbijo za brezhibno delovanje vašega avtomobila. Z njihovim rednim vzdrževanjem podaljšujete življenjsko dobo našega vozila in hkrati vplivate na svoje počutje pri vožnji. Ob spomladanskem pregledu vozila bodite zato pozorni na znake, ki kažejo, da filtri potrebujejo čiščenje ali menjavo:

Zračni filter je dobro zamenjati, kadar opazite:

·         večjo porabo goriva,

·         zmanjšano moč pospeševanja,

·         težave z vžigom avtomobila,

·         prižgano lučko za napako motorja.

Kabinski filter je dobro zamenjati, kadar opazite:

·         neprijeten vonj iz ventilatorja,

·         ventilator dela z zmanjšano močjo,

·         pretiran zvok delovanja ventilatorjev,

·         ventilator ne zmore odrositi vetrobranskega stekla v hladnem in deževnem vremenu.

Oljni filter je dobro zamenjati, kadar opazite:

·         hrup motorja,

·         črno olje na merilni palici za olje,

·         prižgano lučko za prenizek tlak motornega olja,

·         prižgano lučko za napako motorja.

Če zaznate katerega od naštetih znakov, svetujemo, da čimprej obiščete svojega pooblaščenega serviserja.

Na pooblaščenih servisih vozil Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, CUPRA in Volkswagen Gospodarska vozila vam bodo pri vseh teh spomladanskih opravilih z veseljem pomagali in poskrbeli za varne in srečne spomladanske kilometre.