Kratkočasne igre za dolge vožnje

Kratkočasne igre za dolge vožnje

Daljša potovanja so preizkušnja za voznike in sopotnike, še posebej, če so v vozilu tudi otroci. Zato smo zbrali nekaj iger, ki bodo pot naredile zabavnejšo.

Daljša potovanja, na katere se odpravimo z avtomobilom, so preizkušnja za voznike in sopotnike, še posebej, če so v vozilu tudi otroci. Zato smo zbrali nekaj iger, ki ne motijo vožnje, poživljajo vzdušje in spodbujajo opazovanje okolice. Igrate se jih lahko stari in mladi.

Štetje

Na igro štetja se lahko s seznamom zanimivih stvari, ki jih boste videli na poti, pripravite že pred začetkom potovanja, ali pa si naloge izmislite kar sproti. Te naj bodo odvisne od letnega časa ali kulturnih in naravnih značilnosti pokrajine, po kateri se vozite. Zmagovalec igre je tisti, ki prvi našteje pet ali več reči, kot so na primer rdeči traktorji, rumeni avtomobili, črnobele krave, rjavi konji, snežaki, mostovi, prometni znaki za obvezno smer in podobno. Če boste določili reči, ki jih je ob poti veliko ali zelo malo, igra ne bo zanimiva. Igra štetja otroke spodbudi, da med vožnjo opazujejo okolico, kar zmanjša možnost potovalne slabosti in odžene dolgčas.

Ugibanje

Ob eni najbolj enostavnih iger za napenjanje možgančkov vam zlepa ne bo postalo dolgčas, saj v njej uživajo tako odrasli kot otroci. Pravila so preprosta. Za začetek določite kategorije, da malce zožate polje ugibanja. Mlajši otroci najlažje ugibajo različne živali, pravljične junake ali stvari, ki jih vidijo na poti, če so malce starejši, pa se lahko preizkusite tudi v državah, jedeh, zgodovinskih osebnostih in podobnih temah. Eden od sopotnikov si potihem zamisli pojem, na primer konja. Ostali morajo s postavljanjem vprašanj uganiti, za kateri pojem gre. Odgovori na vprašanja so lahko le »da« ali »ne«. Torej, »ali ta žival žival živi pri nas?«, ne pa »kje živi ta žival?«. Po sistemu izločanja, počasi pridemo do rešitve. Kdor prvi ugane pravilni odgovor, si zamisli nov pojem.

Kalodont

Še ena zabavna besedna igra, v kateri se lahko popolnoma enakovredno pomerijo mlajši in starejši soigralci. Eden od sopotnikov izgovori besedo, naslednji mora z zadnjima dvema črkama te besede začeti novo besedo. Če prvi začne z besedo »hiša«, drugi nadaljuje z besedo »šapa«, tretji pove besedo »papagaj« in tako naprej. Igra se imenuje kalodont zato, ker s to besedo tistega, ki je na vrsti za nami, stisnemo v kot. Nobena beseda se namreč ne začne s črkama n in t. Premagani igralec si zamisli novo besedo in igra lahko ponovno steče.