Okusni in hranljivi obroki na poti

Okusni in hranljivi obroki na poti

Priprava hrane za daljše potovanje z vozilom ni zahtevna. Doma pripravljeni obroki so lahko enostavni, zdravi, slastni in prilagojeni okusom vseh družinskih članov. Poleg tega, da potešijo lakoto, pa pot naredijo tudi prijetnejšo in hitrejšo.

Vozilo ni edino, ki za svojo pot potrebuje energijo. Daljše popotovanje bo prijetnejše in hitrejše, če se nanj pripravite tudi z okusnimi obroki za vse sopotnike.

Morda se še kdo spomni časov, ko se je družina odpravila na dolgo pot z avtomobilom do obmorskega počitniškega letovišča, za malico pa je vsak družinski član dobil doma pripravljen sendvič in sok, v katerega je bilo nemogoče zapičiti slamico. Danes so naše poti prepredene z bencinskimi črpalkami in avtocestnimi postajališči, kjer si lahko kupimo najljubše prigrizke takoj, ko se oglasi lakota. To pa nas lahko stane malce več denarja, pa tudi dragocenega časa, sploh če bi radi čimprej prišli do cilja, kjer se nam obeta veliko lepih dogodivščin. Priprava hrane za daljše potovanje z vozilom ni zahtevna. Doma pripravljeni obroki so lahko enostavni, zdravi, slastni in prilagojeni okusom vseh družinskih članov. Poleg tega, da potešijo lakoto, pa pot naredijo tudi prijetnejšo in hitrejšo.

Hrana, ki jo pripravljate za potovanje, naj bo lahka in enostavna. Poleg tega je zelo koristno, če je tudi takšna, da se ne drobi ali poliva. Ne pretiravajte s količinami, da vas ne uspava. Saj veste, po obilnem kosilu bi vsi radi še malce zadremali, kar pa za volanom ne pride v poštev. Ko napoči čas za malico, pa se vseeno vsaj za nekaj minut ustavite na počivališču in naredite še kakšno vajo za raztezanje. Svežega zraka se bo razveselila tudi vaša glava, ki bo na nadaljnji poti lažje ostala osredotočena na vožnjo.

Za shranjevanje popotniških malic je na daljše potovanje pametno vzeti hladilno torbo (ne pozabite na vrečke za odpadke in papirnate brisače za čiščenje). Vanjo lahko zložite hrano in pijačo:

·         Sendviči: Med polnozrnate kruhke, kruhke s semeni ali žemljice lahko zložite obroke za vsakega člana družine posebej. Nekateri imajo radi dunajske zrezke ali piščančje medaljone, piščanca lahko popečete tudi na žaru. Če vam bolj ustrezajo brezmesni obroki, jih obložite z namazi, zelenjavo in rezinami sira. V vročem vremenu se izognite majonezi, saj se lahko hitro pokvari.

·         Zelenjava: Za hrustljave prigrizke med obroki vam priporočamo sveže korenje, stebelno zeleno, rezine paprike, paradižnike češnjevce ali osvežilne koščke olupljene kolerabe.

·         Sadje: Sezonsko sadje, kot so jabolka, hruške, breskve, marelice, jagode in grozdje, je vedno dober prigrizek. Pri otrocih pa ne morete zgrešiti z bananami ali mandarinami. Tudi suho sadje, kot so fige, slive, jabolka, mango ali marelice, vam bo dalo dovolj energije in hranilnih snovi.

·         Drugi prigrizki: Lakoto lahko potešite tudi s koščki sira, kroglicami mocarele, tekočim jogurtom, oreščki in pecivom, ki se ne drobi.

·         Napitki: Nič ni boljšega kot sveža voda ali ohlajen čaj (sadni ali zeliščni) v steklenici za vodo, ki ga lahko sami polnite. Hvaležno vam bo vaše zdravje in še okolje, ki bo deležno manjše količine plastenk.

Kadar se na daljšo pot odpravite z otroki, lahko zavoljo miru in prijetnejšega vzdušja v kabini začasno malce popustite in jim dovolite med potjo grizljati tudi slane in sladke prigrizke. Slane paličice, čips, krekerji in piškoti ne bodo imeli hujših posledic, če gre za manjše količine (in če imate pri sebi dovolj napitkov). Bonbone pa prihranite samo za starejše otroke, saj malčkom lahko obtičijo v grlu.

Kljub odlični doma pripravljeni malici, pa si na popotovanju vzemite tudi čas za raziskovanje lokalne kulinarike. Imetniki kartic PGC ste na svojih poteh po Sloveniji dobrodošli pri kuharskih mojstrih, ki vas bodo navdušili s svojimi domislenimi jedmi. Ugodno pa se lahko okrepčate tudi v restavracijah z raznovrstno ponudbo okusnih obrokov, kjer boste dobrodošli ob vsakem delu dneva.