Čisto vozilo je bolje zaščiteno

Čisto vozilo je bolje zaščiteno

Ali veš kako pomembno je pravilno čiščenje tvojega vozila?

Z rednim pranjem vozila poleg bleščečega videza skrbite še za njegovo dobro kondicijo, saj se s tem izognete poškodbam laka in stekel, ki bi se lahko iz nedolžne praske razširile v zbledele ali celo zarjavele madeže. Lahko ga prepustite strokovnjakom v avtopralnici, ali pa se na kakšen lep topel dan čiščenja lotite tudi sami. V obeh primerih vam bo prav prišlo nekaj naših nasvetov.

Spomladi je vozilo potrebno očistiti, da z njega odstranimo sol in pesek za posipanje cest, v toplejših letnih časih pa se s tem znebimo prahu, blata, listja, žužkov in smole. Obisk avtopralnice ali temeljita kopel na domačem dvorišču naj postane stvar navade, saj z dobro zaščito laka ohranjate tudi vrednost svojega vozila.

Če bi avto radi očistili sami, najprej izberite lokacijo, a imejte v mislih naslednje:

• pranje vozil na javni cesti ni dovoljeno, ponekod pa ni ni dovoljeno niti pranje na zasebnem zemljišču, če voda odteka na javno zemljišče,

• pranje na zasebnem zemljišču je praviloma dovoljeno, ponekod pa je pogoj, da voda odteka pri tem odteka v kanalizacijo,

• v sušnih obdobjih je ponekod omejena poraba vode, takrat pranje začasno opustite.

Za temeljito zunanje in notranje čiščenje pripravite:

• omelo z mehkejšimi ščetinami, gobo za zunanje čiščenje vozila, vedro z vodo, gumijaste rokavice za čiščenje, sesalec.

Z omelom najprej previdno odstranite listje, travo in ostalo večjo umazanijo. Iz notranjosti vozila poberite večje odpadke, tudi predpražnike zložite na tla izven avtomobila.

Pri čiščenju ne pozabite na platišča in pnevmatike, poškropite pa tudi podvozje. V vedru z vodo zmešajte čistilo za zunanjost vozila po navodilih proizvajalca. Nikar ne uporabljajte čistil za posodo, perilo ali nego telesa, saj lahko njihove sestavine poškodujejo lak. Začnite čistiti od manj umazanih površin proti bolj umazanim, torej od strehe proti spodnjemu delu vozila. Tako peska in večjih delcev ne boste raznesli po celotnem vozilu. Ne pozabite na predpražnike, ki ste jih zložili iz notranjosti vozila. Gobo za čiščenje večkrat splaknite pod vodo. Na koncu pa očistite še platišča, ki so najbolj umazana. Nato vozilo spet splaknite z vodo. Če želite lak dobro zaščititi, nanesite vosek v razpršilu in vozilo zloščite s suho krpo, ali pustite, da se posuši na zraku.

Zdaj pride na vrsto čiščenje kabine.. Z vlažno krpo pobrišite plastične površine, nato pa s čistilom odstranite madeže. Za čiščenje zaslonov uporabite posebno čistilno sredstvo, prav tako za tekstilne površine. Ko se predpražniki posušijo, jih položite nazaj v vozilo.

Temeljito čiščenje notranjosti in zunanjosti vozila lahko prepustite tudi strokovnjakom v avtopralnici. Sicer vas bo to nekaj stalo, a je takšno čiščenje praviloma bolj ekološko in kvalitetno. Večina avtopralnic je namreč opremljena z napravami, ki omogočajo manjšo porabo vode, elektrike in čistilnih sredstev. Imajo pa tudi v ponudbi najbolj kvalitetna čistila za vaše vozilo. Pred vstopom v avtopralnico upoštevajte navodila osebja. Vse dele, ki bi se med pranjem lahko odlomili ali poškodovali, začasno odstranite z vozila. In seveda nikar ne odpirajte oken, da ne bi prišlo do vdora vode ali celo poškodbe vozila in potnikov.

Po nekaj minutah bo vaše vozilo spet čisto in zaščiteno, vi pa zagotovo zadovoljni.