Z letnimi pnevmatikami varno v pomlad

Z letnimi pnevmatikami varno v pomlad

Počasi, a vztrajno se tudi v Sloveniji bližamo spomladanskim temperaturam in letnemu času. Eden prvih opomnikov za voznike je vselej 15. marec, ko slovenska zakonodaja dovoljuje, da na svoje avtomobile že lahko namestite letne pnevmatike.

Počasi, a vztrajno se tudi v Sloveniji bližamo spomladanskim temperaturam in letnemu času, ko je vožnja na naših cestah za večino voznikov manj stresna, saj je ne krojijo zimske razmere. Eden prvih opomnikov za voznike je vselej konec administrativne zime, zakonsko določenega datuma (15. marec), ko tudi slovenska zakonodaja dovoljuje, da na svoje avtomobile že lahko namestite letne pnevmatike.

Vremenska otoplitev v praksi pomeni, da se bodo zimske pnevmatike na vaših jeklenih konjičkih z vsako dodatno vožjo po bolj vročem asfaltu hitreje obrabile, s čimer boste skrajšali njihovo življensko dobo. Ustrezen odgovor na to so bolj trde in čvrste letne pnevmatike.

Zavorna pot do 5 metrov krajša

Letne pnevmatike vsebujejo tršo gumeno zmes, ki pa se lahko tudi zmehča in se tako prilagaja suhim in mokrim cestam. Glede na zimske pnevmatike imajo precej boljši oprijem s cestiščem, kar je ključno za stabilnost vašega avtomobila pri sami vožnji, predvsem, ko zavijate ali zavirate. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da z letnimi pnevmatikami znižate porabo goriva.

Ko se vremenske temperature začnejo dvigati krepko nad 20 stopinj, se lahko asfalt segreje na 30 stopinj in več, to pa pomeni, da bo zavorna pot z zimskimi gumami na razgretem asfaltu bistveno daljša od zavorne poti z istimi pnevmatikami pozimi. Številni testi kažejo, da so razlike, ko se vaš avtomobil na ogretem cestišču povsem zaustavi, upoštevajoč hitrost približno 130 km/h, lahko tudi do 5 metrov, odvisno ali so na vozilu zimske, ali letne pnevmatike.

Poznate slovenski pregovor “včasih videz vara”? Če boste zimske pnevmatike uporabljali recimo še celo poletje, bodo naslednjo zimo te iste pnevmatike, ki bodo morebiti res ohranile dovoljšen profil, postale zelo trde in premalo elastične. Poleti jih boste namreč pregreli in tako bo naslednjo zimo oprijem vozišča precej slabši.

V čem se kaže dodana vrednost strokovnega servisa?

Pnevmatike so edini stik vašega vozila s cestiščem. Tako kot vsak, ki se zna smučati, ni Tina Maze, tako vsak, ki ima v garaži servisno orodje, še ni usposobljen za celovito menjavo pnevmatik. Posledice nestrokovne menjave pnevmatik se lahko kažejo v nekvalitetnem centriranju koles, nepravilnih smereh vrtenja pnevmatik, napakah na podvozju, neustreznem tlaku v pnevmatikah, itn. Voznik lahko z neprimerno nameščenimi pnevmatikami ogroža tako sebe, sopotnike, pa tudi vse ostale udeležence v prometu.

Za strokovno menjavo pnevmatik naj poskrbijo naši strokovnjaki na vašem pooblaščenem servisu. Seznam vseh pooblaščenih partnerjev najdete tukaj.

Da bo menjava karseda brezskrbna smo za vas pripravili posebno akcijsko ponudbo ob nakupu letnih in celoletnih pnevmatik. Vabljeni, da si ogledate letak – na voljo so vam naslednje znamke: GoodYear, Sava, Semperit, Barum, Continental*, in si izberete nov model pnevmatik po vaših željah. Do letakov z akcijskimi cenami lahko dostopate tukaj: VolkswagenAudiSEATŠKODAVolkswagen Gospodarska vozila.