Vodnik za nakup in uporabo strešnih kovčkov

Vodnik za nakup in uporabo strešnih kovčkov

Nikoli ni dovolj prostora za vse stvari, ki bi jih vzeli na dopust, zato je strešni kovček nepogrešljiv kos opreme.

Poslanstvo PGC je, da vašo pot izboljšamo, da smo vaš najljubši sopotnik. Razumemo, da je čas dopustovanja več kot le sredstvo za dosego cilja - to je avantura. Zato želimo poudariti pogosto spregledan, a ključen kos opreme: strešni kovček za avto.

Prednosti strešnega kovčka za avto

Nikoli ni dovolj prostora za vse stvari, ki bi jih vzeli na dopust. Več je bolje, vsaj tako pravi rek, a pri dolgih vožnjah 'več' pogosto vodi v utesnjen prostor in neprijetno potovanje. Zato je strešni kovček vaš rešitelj. Ponuja dodaten prostor za shranjevanje, kar zagotavlja, da ne boste morali sklepati kompromisov glede prostora za noge ali potrebne prtljage.

Poleg dodatnega prostora za shranjevanje strešni kovček omogoča boljšo organizacijo, kar zagotavlja, da so vaše osnovne potrebščine med vožnjo lažje dostopne. Vse kar morate vedeti o nakupu in uporabi strešnih kovčkov si preberite v nadaljevanju besedila, na PGC Tik Tok profilu pa smo za vas pripravili tudi video vsebine, ki nazorno prikazujejo montažo in uporabo. Video vsebine si lahko ogledate TUKAJ.

Izbor pravega strešnega kovčka

Izbira strešnega kovčka za vaše vozilo se morda zdi zastrašujoča, vendar smo jo poenostavili v nekaj ključnih točk:

 1. Združljivost z avtom: Ne vsi strešni kovčki, oziroma njihovi nosilci niso primerni za vse modele avtomobilov. Vedno preverite navodila proizvajalca glede združljivosti s svojim specifičnim modelom vozila.
 2. Velikost in oblika: Upoštevajte svoje potrebe po shranjevanju. Če prevažate daljše  stvari, npr. supe (pozimi smuči), boste potrebovali daljši kovček.
 3. Enostavnost nalaganja in praznjenja: Nekateri kovčki se odpirajo z obeh strani (dvostransko odpiranje) za enostavno nalaganje in praznjenje, kar je lahko pomembna prednost kadar je kovček popolnoma napolnjen.
 4. Mehanizmi zaklepanja: Varnost je ključnega pomena. Izberite strešni kovček z močnimi, zanesljivimi ključavnicami.
 5. Material in kakovost izdelave: To vpliva na vzdržljivost in odpornost na vreme vašega kovčka. Iščite kakovostne, UV-odporne plastike, ki lahko prenesejo naporne pogoje potovanja in različne vremenske razmere.

Kakovost je ključna

Seveda je mamljivo izbrati cenovno ugodnejši kovček vendar je pri strešnih kovčkih kakovost nepogrešljiva. Strešni kovček slabe kakovosti lahko povzroči številne težave, od slabega prileganja in hrupa vetra do varnostnih vprašanj in morebitne škode na vaših stvareh ali avtu. Kakovostni strešni kovčki so zasnovani tako, da se varno prilegajo, zmanjšajo upor zraka in zagotavljajo visoko raven varnosti. Najboljši kovčki so izdelani iz robustnih materialov, ki prenesejo udarce, ščitijo vašo opremo pred vremenskimi vplivi in zdržijo veliko let potovanj. Dober kovček v kolikor ga boste pravilno hranili, vam lahko traja tudi do 20 let.

Nastavitev in pakiranje strešnega kovčka Ključen korak proti brezskrbni cestni poti vključuje pravilno nastavitev in pakiranje strešnega kovčka.

Namestitev

 1. Namestite strešne letve na avto v skladu z navodili proizvajalca. Poskrbite, da so enakomerno razporejene in trdno pritrjene.
 2. Postavite strešni kovček na letve, pri čemer poskrbite, da je tako po dolžini kot po širini poravnan. To preverite tako, da stopite pred avtomobil (na sredino) in s prostim očesom ocenite.
 3. Uporabite vijake ali sponke, ki so priložene. V navodilih proizvajalca je točno navedeno, koliko močno morate vijake/sponke pritrditi. Na koncu še enkrat preverite vsak vijak/sponko ali je varno pritrjen.

Pakiranje

Težo razporedite po kovčku v razmerju 25% zadaj, 50% na sredini in 25% spredaj. Torej težji predmeti naj gredo v sredino, lažji pa spredaj in zadaj.

 1. Spredaj položite mehkejše stvari, da bodo lahko celotno vsebino ščitile ob morebitnem močnem zaviranju.
 2. Krhke predmete zavarujte z oblazinjenjem in jih postavite med mehkejšo prtljago, da absorbirajo premike.
 3. Predmete, ki jih boste med potovanjem potrebovali, naložite nazadnje, da so lažje dostopni.

Strešni kovček je torej odličen pripomoček, ki bistveno olajša vaše potovanje in bivanje na cilju.  Omogoča vam, da s seboj vzamete veliko več stvari, ne da bi se morali sprijazniti z omejenim prostorom v avtomobilu.

Pooblaščeni partnerji za vozila znamk Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, CUPRA in Volkswagen Gospodarska vozila ponujajo le kovčke najvišje kvalitete, ki ustrezajo vsem najvišjim varnostnim parametrom.

Upamo, da vam bo ta vodnik pomagal izbrati strešni kovček, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam.

Srečno pot.