V hribe z otroki

V hribe z otroki

Vrvež vsakdana in nenehno hitenje vam velikokrat preprečita, da zares zadihate in preživite kakovosten čas z družino. Za vas smo izbrali šest enostavnih hribovskih poti, ki jih bodo zlahka (morda samo z malce nerganja) premagali tudi otroci.

Z otroki v hribe: 6 lažjih poti

Vrvež vsakdana in nenehno hitenje vam velikokrat preprečita, da zares zadihate in preživite kakovosten čas z družino. Svež planinski zrak in neokrnjena narava pa sta sili, ki vas ponovno prizemljita in vso družino združita v prijetni pustolovščini. Za vas smo izbrali šest enostavnih hribovskih poti, ki jih bodo zlahka (morda samo z malce nerganja) premagali tudi otroci. Zato pograbite športne majice in dobre planinske čevlje, nahrbtnike, zaščito pred klopi, kremo za sončenje in malico ter se skupaj odpravite v hribe!

KDAJ NA IZLET: Bodite pozorni. Nekateri hribi so primerni za vse letne čase in vremenske pogoje, nekateri pa ne. Če se želite okrepčati v planinskih kočah, preverite odpiralne čase. Pripravite tudi gotovino, v nekaterih kočah ni možno poravnati računa s kartico.ZA KOGA JE PRIMERNO: družine z otroki do 14. leta starosti, posameznikiVEČ INFORMACIJ: hribi.net

Menina planina (Dom na Menini planini)

Prelepa planota, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah, leži na nadmorski višini 1200 –1450 metrov. Nezahteven vzpon po poti čez Borovnico terja le 45 minut »odrasle« hoje, za pohod z otroki pa seveda malce dlje. Lahko označena pot vodi do planinskega doma na Menini planini, ki se nahaja na travnati planoti Smrekovec. Izhodiščna točka izleta je urejeno parkirišče ob glavni avtobusni postaj v vasi Gornji Grad,do katerega pridete iz Savinjske doline ali Kamnika preko prelaza Črnivec.Otroci med hojo uživajo ob pogledu na ovce, teličke in kravice.Pot je ravno prav široka in položna, da je primerna tudi za vožnjo z vozičkom. Vzpon lahko podaljšate do vrha planine Vivodnik, kjer stoji razgledni stolp. V neposredni bližini stolpa je planinski dom, kjer si lahko odpočijete in privoščite okusne domače dobrote. Dom je odprt od začetka junija vse do konca septembra.  

Velika planina

Z vzponom na Veliko Planino se zdi, kot da bi prišli v popolnoma drug svet.Ta visokogorska planota je najbolj znana po idilični podobi krav in telet, ki se prosto sprehajajo med prelepimi sivimi planšarskimi kočami. Vaša družina bo tam zgoraj uživala in se predala lepotam, ne glede na letni čas. Pozimi vas na vrhu čaka prava zimska pravljica s sankališči za otroke, spomladi je po Veliki planini razprostrta preproga žafrana, poleti in jeseni pa je pašnik pol živine,z družino pa lahko pri planšarjih preizkusite domače mlečne pridelke. Cilj do katerega se lahko odpravite je koča Ojstrica, kjer planince razvajajo z domačimi štruklji in ostalimi dobrotami. Izhodiščna točka je parkirišče v Kamniški Bistrici, na spodnji postaji nihalke. Na planino vas pripelje gondola od tod pa se lahko malce višje povzpnete še s sedežnico. V nekaterih planšarskih kočah lahko prespite, otroci obožujejo takšno izkušnjo pastirskega življenja. Podrobneje ga lahko spoznajo tudi na učni poti »Po stopinjah pastirjev«, ki je opremljena z informativnimi tablami. Podučile vas bodo o življenju na Veliki planini, tamkajšnjih šegah in navadah, njeni zgodovini ter o vseh naravnih znamenitosti, ki jih ponuja. 

Velika špica nad Kamnikom

Kratek izlet na Veliko Špico je kot zanalašč za hiter pobeg nekam v naravo. Na vrh se radi odpravijo tudi domačini iz Kamnika,kadar si zaželijo hitrega oddiha. Obiščete jo lahko v vseh letnih časih, vzpon pa terja dobre pol ure.Izhodiščna točka je brezplačno parkirišče v bližini zdravstvenega doma v Kamniku. Pot je primerna tudi za »vozičkanje«,a le po cesti, ki je dolga približno 4,5 kilometra, sicer pa se na vrh vzpenjate po malce strmejši gozdni poti. Odpravite se v smeri proti Staremu gradu.Spremljala vas bo lepo urejena naravoslovna učna pot z informativnimi tablami o naravi. V bližini Starega gradu boste srečali Mlinčkov Gaj,lepo urejen vrtiček z gozdnimi cvetlicami, majhnim izvirom vode in desetimi mlinčki, kjer se lahko vaši malčki tudi odžejajo.Na vrhu sta ostanek Starega gradu in steklena razgledna ploščad s katere je viden celoten Kamnik.Ob lepem vremenu pa se pokaže tudi Triglav. Če vas premaga lakota,se lahko okrepčate v gostišču Stari Grad.  

Rašica

Rahlo strma, a kratka pot vodi do vrha Rašice, ki se nahaja le nekaj kilometrov iz središča Ljubljane. Po njej boste v približno eni uri prišli do vrha, kjer stojita razgledni stolp in Planinski dom Rašiške čete, ki slovi po zelo okusnih jedeh na žlico. Na Rašico se lahko povzpnete v kateremkoli letnem času ali vremenu, tudi dom sprejema goste vsak dan. Najboljša izhodiščna točka je vas Rašica,do katere se pripeljete iz Srednjih Gameljn,lahko pa začnete tudi v vasi Dobeno, kjer avto parkirate pri Dobenskem hramu. Na hrib se lahko odpravite tudi z vozičkom, a le po makadamski poti, ki ima malce več ovinkov in vam bo vzela približno uro in pol. Vzpon je več kot primeren za družine, saj je pot nezahtevna z otroci pa boste uživali v tesnem stiku z naravo. 

Kekčeva dežela

Kje živijo Kekec, Mojca, Rožle, Bedanc, teta Pehta, modri Vitranc in drugi? V Kekčevi deželi, kje pa drugje! Čeprav se v Kranjsko Goro navadno radi odpravimo predvsem v zimskem času, ko njena pobočja pobeli sneg, nas tudi poleti tamčaka pastirska pravljica, ki je del naše narodne zavesti. V Kekčevo deželo vas s postajališča, ki se nahaja pred turistično agencijo Julijana, odpelje »Bedanc bus«.Zanimiva družinska pustolovščina traja dve uri, a si upamo trditi, da bi vaši otroci v njej lahko uživali ves dan.Tam spoznate vse like iz filma, zapojete Kekčevo pesem, oponašate sovo, rešite Mojco pred Bedancem ter poskusite Pehtin čaj in domače pecivo. Ob poti pa srečate tudi veliko Kekčevih prijateljic kozic.Nad Kekčevo deželo bodo navdušeni otroci vseh starosti,nazaj v otroštvo pa bo popeljala tudi odrasle.Izlet pa ni primeren za otroške vozičke. Za to doživetje se morate prej najaviti in rezervirati termin . Septembra in oktobra so ogledi možni le ob sobotah. 

Krvavec (Po poti Pastirskih škratov)

Poiščite bisere Ajdovskih deklic, obiščite Škratov vrt, izkusite življenje v Pastirski bajtici in se naužijte čudovitih razgledov. Pot pastirskih škratov, ki pelje skozi gozdove in pašnike Krvavca je namenjena družinam, šolam, vrtcem ter vsem iskalcem pustolovščin. Otroci bodo z zgodbo o škratih na zanimiv in zabaven način spoznali naravne lepote in vstopili v svet pohodništva. Na začetku poti dobite Škratove beležke, nato pa sledite tablam z nalogami in simboli škratorunščine, stare škratje pisave. Izhodišče je spodnja postaja kabinske žičnice RTC Krvavec, kjer kupite paket vstopnic in se odpravite raziskovat. Izlet po začrtani poti traja od dve do tri ure, lahko pa ga tudi podaljšate in preživite ves dan v tem čudovitem gorskem svetu. Na izlet vzemite pijačo in malico za kratke postanke, lahko pa se okrepčate tudi v Brunarici Sonček, kjer se dogodivščina začne in konča, ali v Hotelu Krvavec ob vznožju smučišč. Poskrbite tudi za primerno gorniško obutev. 

Izkoristite proste dni in se odpravite v vašimi najmlajšimi na dan poln dogodivščin!

Vaš najljubši sopotnik, PGC!