Praktični nasveti za brezskrbno poletno vožnjo

Praktični nasveti za brezskrbno poletno vožnjo

Tempo dneva v življenju današnjega voznika se je v zadnjih desetletjih korenito spremenil. Od vse več službenih zadolžitev, številnih družinskih obveznosti, do usklajevanja lastnega urnika s predvidenimi časi prometnih zamaškov, ipd. Dodajmo še aktualnost obdobja rasti cen osnovnih dobrin, pandemijo Covida ter splošno negotovost o prihodnosti in rezultat je nevidljivo visoka raven stresa, ki vsakodnevno vpliva na voznika in sprejemanje njegovih odločitev.

Mobilnost oziroma vožnja v avtomobilu je postala tako rekoč samoumevna. Avtomatizem, s katerim obračamo volan in pretirana samozavest, da kot vozniki obvladamo vse mogoče nevarne situacije, ki pretijo na nas v tako napredvidljivem okolju, kot je cesta, zameglita razum in sta lahko krivca neprijetnih situacij, ki bi se jim lahko z malce več pozornosti izognili.

Ker smo že pošteno zakorakali v sezono, ko se večina voznikov pogosteje odpravi na izlet ali daljše potovanje, smo za vas pripravili nekaj nasvetov oziroma kratkih opomnikov, ki vam bodo olajšali vožnjo ter skrbi okrog avtomobila in vas s prijaznim namenom predvsem spomnili ter opomnili na tiste “samoumevne” reči, na kar ste morda že pozabili. Saj veste - znanje je potrebno obnavljati in ga prilagajati sezonskim situacijam.

Kako se odzvati v primeru okvare vozila?

Prva je varnost: ko vozilo ustavite na skrajnem desnem robu odstavnega pasu oziroma ceste ne pozabite na varnostne utripalke, odsevni telovnik in postavitev varnostega trikotnika.

Klic na pomoč: ko ste na varnem in je vozilo označeno ter umaknjeno, pokličete Porsche Slovenija Asistenco (v kolikor vam ta pripada). 

Volkswagen: 080 19 18

AUDI: 080 19 15

SEAT: 080 19 40

CUPRA: 080 19 30

ŠKODA: 080 19 41

Volkswagen GV: 080 19 17

Klic iz tujine: +386 1 58 25 102

Koristni podatki v telefonskem pogovoru: natančna lokacija, cesta ter smer vožnje, podatki o vozilu, vrsta okvare, registrska številka vozila, številka šasije.

Kako pred vožnjo pripraviti vozilo? 

Ker je preventiva vedno boljša kot odpravljanje posledic morebitnih nepredvidljivih situacij, je pred vožnjo koristno preveriti delovanje vašega vozila. Vedno vam pri tem lahko pomaga pooblaščeni serviser, če pa je vaše vozilo redno vzdrževano, pa lahko osnovne zadeve preverite tudi sami.

Kaj preveriti: količina olja in zavorne tekočine, količina sredstva za pranje vetrobranskega stekla, delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter obrabljenost metlic brisalcev

Ne pozabite: priporočljivo je, da preverite stanje pnevmatik vašega vozila (morebitne poškodbe in tlak) ter delovanje klimatske naprave

Koncentracija in pozornost ali kako ostati buden med vožnjo?

Utrujenost nikoli ni voznikov pravi prijatelj in skoraj vsak voznik se je, na daljših ali krajših vožnjah, že kdaj srečal s simptomi utrujenosti. Vedno se je pomembno zavedati, da je pravočasen prihod na drugem mestu. Na prvem mestu je varnost voznika in življenja sopotnikov. Vsekakor pa obstaja kar nekaj načinov, s katerimi lahko preprosto premagate utrujenost. Z vami delimo dva.

Časovnica vožnje: ne pozabite, tako kot vaše vozilo potrebuje gorivo, ga potrebujete tudi vi. Predlagamo vam, da svojo pot dobro načrtujete, tudi z vmesniki postanki, ki jih lahko izkoristite za počitek in okrepčilo.

Sopotnik: vozi voznik, a če je v družbi sopotnikov, se lahko za volanom občasno tudi zamenjata in tako poskrbita, da bosta skupaj varno prišla na cilj. Pa tudi kakšen pogovor ne škodi in pomaga ohranjati višjo raven energije in fokus.

Izpostavljamo: če čutite znake zaspanosti, bo najbolj zanesljivo, da se za kratek čas ustavite in spijete eno ali dve kavi. Kofein začne delovati po približno 30 minutah, zato vam predlagamo, da zaspite za od 15 do 20 minut in nato nadaljujete z vožnjo.

Na našem YT kanalu smo za vas pripravili še vrsto drugih kratkih trikov in nasvetov, s katerimi boste dodatno poskrbeli tako za svoje vozilo, kot za svojo varnost. Vabljeni, da si jih ogledate - TUKAJ.