Nasveti za mirno in varno vožnjo v zimskem času

Nasveti za mirno in varno vožnjo v zimskem času

Spomnimo se na nekaj pravil, ki nam bodo pomagala tudi v v zimskem času varno priti do cilja.

Vožnja je v zimskih razmerah zahtevnejša kot v toplejšem delu leta. Ceste so mokre in spolzke, če pada sneg ali dež, se poslabša še vidljivost, promet pa se znatno upočasni ali celo obstane. S tehnološkim napredkom so vsaj naša vozila varnejša in udobnejša, a tudi to predstavlja svojevrstno nevarnost. Zaprti v topli kabini velikokrat pozabimo, da so razmere zunaj čisto drugačne in hitro lahko postanemo neprevidni. Spomnimo se na nekaj pravil, ki nam bodo pomagala tudi v v zimskem času varno priti do cilja.

Na vožnjo se odpravimo, ko smo nanjo dobro pripravljeni. V zimskem času to pomeni:

• Vožnja z zimskimi pnevmatikami: Med 15. novembrom in 15. marcem morajo imeti vsa vozila na slovenskih cestah zaradi varnejše vožnje nameščene zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 milimetre. Ali so vaše pnevmatike še ustrezne, lahko preverite s kovancem za en ali dva evra, njun svetlejši rob je namreč širok tri milimetre.

• Tekočina za čiščenje stekel je res pomembna: Preverite nivo tekočine za čiščenje vetrobranskega in zadnjega stekla, in jo po potrebi dolijte. Izberite tekočino, ki vsebuje sredstvo proti zamrzovanju. Na embalaži najprej preberite navodila za uporabo, nekatera čistila je treba namreč zmešati z vodo.

• Vozilo očistite ledu in snega: S strgalko in metlico z vseh šip, ne le vetrobranske in zadnje, očistite sneg in led. Ne pozabite na zunanja ogledala in žaromete. Dobra vidljivost pomeni večjo varnost za vas in vse ostale udeležence v prometu, poleg tega vozil za vami ne sme ogrožati sneg, ki bi lahko poletel z vašega neočiščenega avtomobila.

• Opremljeni za zimo: Poleg omela za čiščenje snega in strgalke za led, imejte pozimi s seboj v vozilu še lopato za odstranjevanje snega, zimske verige za kolesa, toplo odejo in par rokavic.

Vožnja v zimskih razmerah, še posebej po poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva toliko večjo osredotočenost na samo vožnjo.

Vožnja po mokrem in spolzkem cestišču zahteva nekaj dodatne previdnosti in preudarnosti:

• Slecite vrhnja zimska oblačila: Strokovnjaki za varnost v prometu svetujejo, da si med vožnjo slečete vrhnja oblačila, kot so bunde, puhovke in plašči. Razlog so varnostni pasovi, ki se skozi več plasti oblačil ne namestijo pravilno, to pa lahko ob trčenju povzroči poškodbe. Posebej nevarno je to za otroke v otroških sedežih, ki imajo svoj sistem zapenjanja.

• Primerna temperatura v kabini: Ko zunaj pritisne zima, nam zelo prija močno segreti kabino vozila, da nam mraz ne bi prišel do živega. To pa nas lahko zaziba v dremavost, zato je bolje temperaturo nastaviti tako, da nas še ne zebe, ni pa nam niti vroče. Sploh če gre za vožnjo na večje razdalje, ko moramo dlje časa ostati zbrani.

• Pazite na poledico: V hladnih zimskih dneh pogoste padavine in nizke temperature na cestišču naredijo tanek sloj ledu, ki pa je lahko zelo nevaren, sploh na izpostavljenih delih. V

takšnih pogojih se je treba izogibati hitremu pospeševanju in nenadnemu zaviranju, da nas ne zanese z voznega pasu ali v drugo vozilo.

• Upoštevajte varnostno razdaljo: Na suhi cesti je zavorna pot osebnega avtomobila pri 50 kilometrih na uro približno 20 metrov, na spolzkem ali zasneženem cestišču pa se podaljša še za dodatnih 40 metrov. Za večjo varnost prilagodite hitrost voznim razmeram ter povečajte razdaljo med vami in vozilom spredaj.

• Pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva.

Čeprav ima med vožnjo po cestah z večjimi nagibi (vzponi in spusti) praviloma prednost vozilo, ki vozi navzgor, v zimskih razmerah upoštevajte, da vozilo, ki vozi navzdol, veliko težje ustavi, manevrira ali se umakne.

Če se srečata dve neenakovredni vozili (npr. tovornjak in osebno vozilo), pa okretnejše vozilo odstopi prednost manj okretnemu.

Naš nasvet je, da redno spremljate vremensko napoved in se na pot odpravite pravočasno ter se s tem izognete zastojem. 

V prometu bodimo potrpežljivi.

Srečno vožnjo, vaš PGC.