Lahki pohodi v hribe

Lahki pohodi v hribe

Lepi jesenski dnevi so kot ustvarjeni za pohode v naravo. Če ste družina hribolazcev z manjšimi otroki, je dobro začeti z nižjim vzpetinami in kratkimi vzponi, zato smo za vas izbrali nekaj nezahtevnih poti, ki jih zmorejo tudi malčki.

Lepi jesenski dnevi so kot ustvarjeni za pohode v naravo. Če ste družina hribolazcev z manjšimi otroki, je dobro začeti z nižjim vzpetinami in kratkimi vzponi, zato smo za vas izbrali nekaj nezahtevnih poti, ki jih zmorejo tudi malčki. Nikar ne hitite, bolj zanimivo je, če med potjo skupaj opazujete naravo ter se igrate s palicami, barvnim listjem in storži. Priznamo pa, da smo te hribe izbrali tudi zaradi odličih jedi, s katerimi se lahko okrepčate na vrhu. Srečno pot in dober tek!

Mengeška koča na Gobavici

Pot na grič Grbavica, ki se vzpenja nad Mengšem, je kot ustvarjena za prve hribolazniške korake. Posebej primerna je za družine z malčki, saj jo bodo vztrajnejši otroci brez težav v približno 30 minutah premagali sami, če jih med potjo piči trma, pa jih lahko tudi na 'štuporamo' odnesete do vrha. Izhodišče poti je parkirišče na Šolski ulici. Nad parkiriščem se začne uhojena položna pot z urejenimi vadbišči trim steze. Kmalu se priključi markirani poti iz Mengša, ki pred stanovanjsko hišo zavije desno, se nadaljuje čez travnik, nato pa v zadnjem delu po koreninah do Mengeške koče, kjer malčke za nagrado čaka presenečenje. Ob koči je urejen mini živalski vrt s kozami, konji in prašički, ob njem pa je tudi otroško igrišče. V koči lahko pojeste okusno kosilo, najbolj znana pa je po izvrstni gobovi juhi in slastnih krofih.

Trstelj na Krasu

Jesen je še posebej lepa na Krasu, kjer se grmičevje ruja obarva živo rdeče. Izkoristite jo za izlet na Trstelj, najvišji hrib te čudovite pokrajine. Pot izpred cerkve v vasi Lipa je lahka in urejena, vzpon z otroki pa bo trajal približno eno uro. Na desni strani cerkvenega obzidja se začne vzpenjati označena peš pot, ki je na nekaj kratkih delih malenkost bolj strma. Malce višje vodi skozi borov gozd, nato pa se priključi makedamski poti. Pot, ki je v zadnjem delu asfaltirana, nas pripelje do Stjenkove koče tik pod vrhom. Tam se lahko okrepčate z domačimi jedmi na žlico. Na vrhu Trstelja je zaradi ugodne lege več radijskih in televizijskih oddajnikov, z njega pa se razprostira čudovit razgled na Trnovski gozd, Tržaški zaliv, Snežnik, Vremščico in Slavnik.

Sveti Jošt nad Kranjem

845 metrov visok Sveti Jošt je za kranjčane to, kar je za ljubljančane Šmarna gora. Ne le hrib, ki se dviga nad njihovim mestom, ampak način življenja, saj se kar nekaj rekreativcev nanj povzpne vsak dan v tednu. Najbolj priljubljena je Sodarjeva pot, ki se je lahko lotite s parkirišča malce pred naseljem Pševo. Z otroki si zanjo vzemite malce več kot 45 minut, ki pa bodo hitro minile. Pot se začne vzpenjati vzporedno s cesto, nato pa čez manjši travnik v gozd. Tu boste srečali krokodilčka, ročno izdolbenega iz drevesnega debla. Na razcepu poti izberite levo, bolj strmo in na naslednjem razcepu spet levo, kjer sledimo označeni poti po stopnicah. Pri kapelici se osvežite pri vodnjaku, nato pa naprej po široki poti vse do vrha. V Domu na Joštu lahko ob čudovitem razgledu na mesto spodaj pojeste kosilo, otroci pa odvečno energijo porabijo še na lepo urejenem igrišču ob cerkvi sv. Jošta.