Kdaj je treba zamenjati zavore?

Kdaj je treba zamenjati zavore?

Zavorni sistem je ključnega pomena za vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Kdaj je treba zamenjati zavore

Zavorni sistem je ključnega pomena za vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Zato je tudi ena najpomembnejših točk tehničnega pregleda, na katerem pred registracijo ugotavljajo vozno stanje vašega vozila. Dejstvo je, da se sestavni deli zavornega sistema obrabijo in postanejo manj učinkoviti, ne glede na to iz katerega materiala so. Zato je pomembno, da vaše vozilo redno servisirate pri pooblaščenem servisu, kjer bodo pozorno pregledali tudi zavore in jih po potrebi zamenjali.

Tudi sami ste lahko pozorni na pet znakov, s katerimi vam vozilo sporoča, da preverite stanje zavornega sistema:

1.      Piskanje in škripanje

Če med zaviranjem slišite visoko piskanje ali škripanje je to znak, ki nakazuje, da so zavore obrabljene in jih je treba zamenjati.

2.      Mehak zavorni pedal

Če je zavorni pedal mehak, ko nanj pritisnete, lahko to pomeni, da imate težave z zavorno tekočino ali da zavorni sistem pušča. To lahko zmanjša učinkovitost zavor in oteži ustavljanje vozila.

3.      Opozorilna lučka

Če se na armaturni plošči prižge opozorilna lučka za zavore, je to znak, da ima vozilo težave z zavornim sistemom. Vzrok je lahko premalo zavorne tekočine, težava s sistemom ABS ali kaj drugega, kar je treba odpraviti.

4.      Vibracije

Če ob pritisku na zavore čutite, da se vaše vozilo trese, pomeni, da je z njimi nekaj narobe. Rotorji, ki pomagajo ustaviti avtomobil niso več gladki, zaradi česar zavore delujejo neenakomerno.

5.      Daljša zavorna pot

Če vaše vozilo potrebuje večjo razdaljo od običajne, da se ustavi ali pa, če morate na zavorni pedal pritisniti močneje, sta to tudi to znaka, da so zavorne ploščice obrabljene in potrebujejo menjavo.

Redni pregledi in vzdrževanje so ključni za pravilno delovanje avtomobila, zato je priporočljivo, da vaše zavore vsaj enkrat na leto pregledajo strokovni mehaniki. S tem pomembnim korakom zaščitite v prometu sebe in druge. Vzdrževanje vašega jeklenega konjička zaupajte našim strokovnjakom na pooblaščenih servisih Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, CUPRA in Volkswagen Gospodarska vozila.