Juhu,  konec tedna je tu

Juhu, konec tedna je tu

Ob vikendih si res lahko vzamemo malce več časa za družino ali prijatelje in se ob najljubših aktivnostih spet napolnimo z energijo.

Najboljši prazniki so tisti, ki se držijo konca tedna. Takrat si res lahko vzamemo malce več časa za družino ali prijatelje in se ob najljubših aktivnostih spet napolnimo z energijo. Predlagamo vam nekaj finih izletniških točk, kjer lahko prebijete nekaj dni, ne da bi vam zmanjkalo zanimivosti in zabave.

Pokrajina ob Krki

Pravo Dolenjsko boste izkusili, če za nekaj noči najamete zidanico na enem od hribčkov, posutih z vinogradi. Nekatere so opremljene s savnami in manjšimi bazeni, druge pa vam bodo ponudile pristno podeželsko bivališče, seveda z vsem sodobnim udobjem. Če izberete takšno, ki je blizu Dolenjskih toplic, si privoščite krepčilno kopanje v termalni vodi tamkajšnjega zdravilišča, ki je znano tudi po odlični kulinariki. V toplem delu leta si lahko ob Krki sposodite SUP ali manjši čoln in si prelepo pokrajino ogledate z gladine te čudovite mirne reke. Tudi pohodnikom zlepa ne bo zmanjkalo poti, na katerih boste poleg prekrasne narave občudovali tudi kulturno dediščino. Zanimive so vse, predlagamo pa vam pohod do Baze 20 ali po Machovi poti od Malega proti Velikemu Slatniku. En dan pa si rezervirajte za urbani utrip Novega mesta. Oglejte si Dolenjski muzej in stolno cerkev sv. Miklavža, posedite na Glavnem trgu ali ob reki Krki, zvečer pa poiščite zabavo z nastopom katere od številnih domačih rockerskih skupin.

V deželi Kralja Matjaža

Podaljšan konec tedna izkoristite za mini počitnice na Koroškem, saj vam pustolovščin zlepa ne bo zmanjkalo. Za svojo bazo si lahko izberete eno od turistčnih kmetij ali manjši družinski hotel, kjer vam bodo z veseljem posodili e-kolesa za potepanje po okolici. Z njimi se lahko popeljete skozi rudarske rove pod Peco (samo pazite, da ne zbudite Kralja Matjaža), ali pa na kolesarski smuk po njenem pobočju na avstrijski strani. Stare rudniške rove v Mežici si lahko ogledate tudi peš ali z rudarskim vlakom, posebno doživetje pa je plovba skoznje v kajaku. Poleti se osvežite v vodnem parku Radlje ob Dravi, po tej reki pa lahko plujete tudi z izkušenimi flosarji oziroma splavarji, ki vam bodo predstavili to znamenito tradicijo. V Kotljah obiščite staro kmečko bajto, v kateri je otroštvo preživljal pisatelj Prežihov Voranc, v Slovenj Gradcu pa si vzemite nekaj časa za umetnost v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Mesto živega srebra

Idrija je res nekaj posebnega, kar dokazuje tudi to, da je zaradi pečata, ki ga je v teh krajih pustilo pridobivanje živega srebra, uvrščena na seznam svetovne dediščine UNESCO. Nastanite se v enem od manjših hotelov ali hostlov v mestu, pa jo boste lahko odkrivali kar pred svojim pragom. Če bi radi podaljšan konec tedna izkoristili za aktivne počitnice, pa vam priporočamo nastanitev v športnem hotelu v sosednjem Cerknem, kjer je v zimskem času priljubljeno smučarsko središče. V Idriji si skupaj oglejte opuščen Antonijev rov, v katerem so nekdaj kopali živo srebro in interaktivno razstavo v Topilnici Hg. O bogati rudarski in čipkarski dediščini priča tudi Mestni muzej Idrija v Gradu Gewerkenegg. Pod okriljem UNESCO globalnega geoparka Idrija pa so urejene tudi pohodne in kolesarske poti po osupljivo lepi naravi tega območja. V bližini Cerknega si oglejte Partizansko bolnico Franjo, energijo za potepanje po okolici pa si ponovno napolnite s slastnimi idrijskimi žlikrofi