Izlet v Rogaško Slatino

Izlet v Rogaško Slatino

Celodnevni izlet v Rogaško Slatino je lahko čudovita dogodivščina tako za radovedne raziskovalce kot tudi za aktivne rekreativce.

Življenje v Rogaški Slatini na vzhodu Slovenije se večinoma vrti okoli zdravilišča in steklarne, v njuni okolici pa je še veliko zanimivega, kar vam bo zapolnilo izletniški dan.

Legenda pravi, da je vrelec z magnezijem najbogatejše mineralne vode na svetu, ki izvira v Rogaški Slatini, z udarcem kopita v tla odkril mitološki krilati konj Pegaz. Zato je njegova podoba v občinskem grbu, njegov kip pa krasi tudi trg v središču kraja. Ta voda, ki ima številne blagodejne učinke na zdravje, je bila tudi povod za nastanek najbolj mondenega slovenskega zdravilišča, Rogaška Slatina pa slovi tudi po svetovno znani steklarni, kjer ročno nastajajo čudovite kristalne mojstrovine. Celodnevni izlet v ta kraj je lahko čudovita dogodivščina tako za radovedne raziskovalce kot tudi za aktivne rekreativce.

Obisk Steklarne Rogaška

Čudoviti izdelki Steklarne Rogaška slovijo zaradi svojih domiselnih oblik, mojstrskih brusov in kakovosti kristalnega stekla. Kot protokolarna darila krasijo urade številnih svetovnih voditeljev, kot športna priznanja si vitrine delijo z ostalimi najbolj zaželenimi pokali in medaljami, kot predmeti izjemno visoke estetske vrednosti pa krasijo tudi mize najuglednejših restavracij.

Steklarna Rogaška s številnimi steklopihalci in ročnimi brusilci velja za eno največjih steklarn na svetu. Osnovana je na 350-letni tradiciji, ki se začne z gozdnimi steklarnami oziroma glažutami v Trebušah, na Pohorju in Kozjanskem. S proizvodnjo pod imenom Steklarna Rogaška je začela leta 1972 na mestu, kjer je še danes. Njene izdelke je že leta 1930 prodajala veriga ameriških veleblagovnic Bloomingdale's. V drugi polovici 20. stoletja so se začeli uveljavljati kot partner in proizvajalec za različne prestižne blagovne znamke, zelo prepoznavna pa je tudi njihova lastna blagovna znamka Rogaška.

Posotopek nastanka izdelka iz kristalnega stekla si v Steklarni Rogaška lahko pobliže ogledate ob strokovnem spremstvu vodnikov. Izvedeli boste, kako se pripravi osnovne surovine, občudovali steklarske mojstre pri pihanju in oblikovanju stekla, opazovali, kako umetniki z ročnimi brusi kristalu dodajajo sijaj in dekoracije, ogledali pa si boste tudi 'dvorano slavnih', v kateri so razstavljene replike protokolarnih daril in različnih športnih in drugih lovorik. 

Sprehod po zdraviliškem parku

Vrelce naravne mineralne vode naj bi na območju Rogaške Slatine poznali že Kelti, prvič pa so bili omenjeni v listinah iz 16. stoletja. V začetku 19. stoletja je tu začelo nastajati mondeno letovišče, v katerem je okrevalo avstroogrsko plemstvo. Kmalu za tem sta zrastli osrednja zdraviliška stavba, ki je s svojo znamenito Kristalno dvorano še danes deležna občudovanja, in paviljon Tempel, kjer je bil nekdaj glavni izvir mineralne vode.

Ponos Rogaške Slatine pa je gotovo zdraviliški park z urejenimi drevoredi, cvetličnimi gredami in številnimi eksotičnimi rastlinskimi vrstami. V njem boste našli tudi spomenike grofu Attemsu, ustanovitelju zdravilišča in borcem NOB, pa kipa svetnika Janeza Nepomuka in Borisa Kidriča. V bližini se nahajata še ohranjena izvira mineralne vode Gozdni in Ivanov vrelec. Sprehod skozi ta čudovit park je v kateremkoli letnem času izjemno doživetje za vsa čutila.

Ogled muzeja Anin dvor

V sklopu zdraviliškega kompleksa Rogaška Slatina se nahaja muzej Anin dvor z zbirkami, ki predstavljajo zgodovino, najpomembnejše dejavnosti in znane ljudi tega kraja. V Steklarski zbirki je podrobneje predstavljena izdelava kristalnega stekla, v Grafični zbirki so razstavljeni spomini švicarskega mecena Kurta Müllerja, zgodovina Rogaške Slatine pa je zajeta v Domoznanski zbirki. Parkovna in Vodna zbirka podrobneje predstavljata naravne znamenitosti kraja, obiskovalci pa so navdušeni tudi nad eno največjih zasebnih zbirk o kraljevi dinastiji Karađorđević.

Aktivnosti za rekreativce

Rogaška Slatina je pravi raj za vse, ki svoj prosti čas radi posvetite rekreaciji. Podajte se na pohod po Rogaški vinski poti, ki vas bo vodila po značilnih »gorcah« z zidanicami in hrami. Vodna pot Kostrivnica povezuje vodne vire in prikazuje življenje ob vodi. V okolici Rogaške Slatine je 20 urejenih kolesarskih poti, iz Konjeniškega kluba Strmol v Rogatcu pa se lahko odpravite na potep tudi na konjskem hrbtu. Lepih doživetij vam v Rogaški Slatini zlepa ne bo zmanjkalo.