Gradovi, mostovi, kozolci in reka Krka

Gradovi, mostovi, kozolci in reka Krka

Pokrajina na jugovzhodu Slovenije je polna čudovitih naravnih znamenitosti in umetnostnih biserov, ki so navdihovali naše največje umetnike, najlepša posebnost Dolenjske pa so izjemno prijazni ljudje, ki vam bodo takoj stisnili roko in vas sprejeli medse. Tam si lahko ves dan ogledujete gradove, muzeje, cerkve in galerije. Lahko se prepustite zdravilnim vrelcem in izkušenim terapevtom, ki vas bodo pripravili na nove izzive. Če ste radi v gibanju, vam ne bo zmanjkalo kolesarskih in vodnih poti, pa tudi golf palice lahko zavihtite. Gurmani pa so tam sploh dobrodošli. Na Dolenjskem vam pač ne more biti dolgčas.

KDAJ NA DOLENJSKO: v vseh letnih časih, najlepša pa je, ko se poletje preveša v jesen

ZA KOGA JE PRIMERNO: za družine, rekreativce, ljubitelje umetnosti in gurmane

ŠPORTNE AKTIVNOSTI: kolesarjenje, pohodništvo, golf, kajak in SUP, plavanje, športni ribolov

NASTANITEVHotel Center (Novo mesto), Hotel Balnea Superior (Dolenjske Toplice),Hotel Vitarium in Hotel Šmarjeta (Šmarješke Toplice),AIR Glamp (Šmarješke Toplice), Hotel Grad Otočec (Otočec), Hostel Situla (Novo mesto), Turistična kmetija Šeruga (Otočec), najem zidanice (zidanice.si)

VEČ INFORMACIJvisitdolenjska.eu

Novo mesto

V dolenjsko prestolnico se boste zaljubili na prvi pogled, sploh če vanjo prikorakate čez železen Kandijski most, ki prečka reko Krko pri znamenitem meandru, ob katerega se še danes stiskajo hiše starega mestnega jedra. Na Glavnem trgu si v eni od kavarn pod Rotovžem privoščite malico, se sprehodite pod starimi arkadami, nato pa zavijte v Dolenjski muzej, ki slovi po svoji bogati zbirki situl in drugih arheoloških izkopanin iz časa bronaste dobe. Muzej hrani še etnografsko zbirko, zbirki slikarja Božidarja Jakca in olimpionika Leona Štuklja ter zbirko novejše zgodovine. Ob muzeju stoji veličastna stolna cerkev sv. Nikolaja z znamenito Tinttoretovo sliko tega svetnika. Z njenega zvonika, do kateregase povzpnete po 126 stopnicah, boste imeli mesto kot na dlani. Če vas bo premamila smaragdna Krka, se vkrcajte na Rudolfov splav, kjer vas bodo sprejeli s harmoniko, cvičkom in toplo malico, ali pa poiščite eno od točk ob reki, kjer si lahko sposodite SUP.Okolico si lahko ogledate tudi s kolesom, ki si ga sposodite v JB Centru na Seidlovi cesti 18. V poletnih mesecih se po priporočilu domačinov posladkajte s sladoledom v Bistroju Marof, gurmane pa bosta navdušili picerija Kralj Matjaž nekdanjega košarkaša Matjaža Smodiša in restavracija Hiša Fink v Irči vasi, v kateri z lokalnimi sezonskimi sestavinami pričarajo prave svetovljanske jedi.

Machova pot pod Gorjanci

Se vam ime Mach zdi nekam znano? Verjetno ste že slišali za Machovo število, s katerim merimo hitrost letal. Imenuje se po fiziku in matematiku Ernstu Machu, ki je svoje otroštvo preživljal v vasi Veliki Slatnik, kjer je njegov oče kupil graščino in gojil sviloprejke. Tu so uredili devet kilometrov dolgo Machovo učno pot, ki se začne v Malem, zaključi pa v Velikem Slatniku. Na njej srečamo kar 32 naravnih in kulturnih znamenitosti, ki predstavljajo zgodbe in zgodovino teh krajev. Pot je nezahtevna in primerna za družinsko raziskovanje okamenelega čuvaja Jamamajev, škratove lekarne, arboretuma ob treh ribnikih, vaškega pokopališča in drugih zanimivosti.

Kostanjevica na Krki

Reka Krka se iz Novega mesta na svoji poti proti Savi vije mimo najmanjšega slovenskega mesta, ki leži na našem edinem poseljenem otoku. Po njej plujejo tradicionalni leseni čolni, ki jih prav nič ne moti družba modernejših SUPov. Tu je raj za ribiče, saj je reka dom ščuk, somov in smučev, v njenih pritokih pa živijo tudi postrvi, kleni in zelenike. V Kostanjevici, ki jizaradi pogostih poplav pravijo tudi dolenjske Benetke, se čudovite naravne posebnosti prepletajo z umetnostjo in kulturo. V nekdanjem cisterijanskem samostanu domuje Galerija Božidar Jakac s stalnimi razstavami slovenskih avtorjev 20. stoletja,tu pa že več kot 60 let poteka tudi mednarodni kiparski bienale Forma Viva, katerega značilnost so skulpture iz hrastovega lesa. Kostanjevico na Krki je dobro obiskati tudi v času večdnevnega pustnega rajanja Šelmarije, ko se mesto postavi na glavo in v njem začnejo veljati čisto nova pravila.

Otočec

Od Kostanjevice po Krki navzdol srečamo še eno osupljivo dolenjsko znamenitost. Na otočku sredi reke stoji čudovit Grad Otočec, ki ga obdaja prekrasen park, v katerem rastejo avtohtone črne jelše, bele vrbe in črni topoli, pa tudi eksotične drevesne vrste iz daljnih krajev. V gradu je prestižen hotel z vrhunsko restavracijo, ki je prejela priznanje Michelinov krožnik, park pa je odprt obiskovalcem in navdušenim igralcem golfa. Če prečkate Krko in se sprehodite po njenem desnem bregu, pridete do renesančnega gradu Struga, kjer si lahko ogledate njegovih osem soban in se preizkusite v lokostrelstvu. V hotelu Šport na Otočcu si lahko sposodite navadno ali e-kolo in se odpravite raziskovat okolico. Če jo mahnete proti gradu Hmeljnik, boste na poti srečali očarljive zidanice in prečkali rodovitne sadovnjake, nazaj pa se vrnete čez Trško goro, na kateri si lahko ogledate cerkev Marijinega rojstva in lipe velikanke.

Kopanje v Klevevžu

V bližini Šmarjeških Toplic je pri kraju Grič v vasici Klevevž naravni izvir termalne vode s temperatuo 24,8 stopinj celzija, v katerem se lahko okopate tudi pozimi.Nikar pa ne pozabite toplih oblačil in odeje, v katero se boste lahko zavili.Pri izviru se potok Radulje spusti po navzdol po številnih majhnih slapovih in tolmunih, ob njem pa vodi sprehajalna pot skozi gozd. V bližini so tudi ostanki gradu Klevevž, za katerim je ostal ohranjen grajski par, star mlin in nekaj gospodarskih poslopij. 

Dolenjske toplice

Če se iz Novega mesta odpravite proti Dolenjskim toplicam, naredite ovinek do razvaline dvora Soteska, o katerem je Valvasor pisal kot o enem najlepših v deželi Kranjski.V njegovi neposredni bližini stoji Hudičev turn, nekdanja vrtna kapela s čudovitimi freskami iz 17. stoletja. VDolenjskih toplicah si v zdraviliškem kompleksu privoščiteenega od blagodejnih velnes tretmajev inkopel v topli mineralizirani vodi, ki ima številne zdravilne učinke. Tu si lahko sposodite tudi navadna ali e-kolesa in se odpravite na potep pookolici. Nikakor pa ne izpustite postanka v kraju Obrh, kjer se lahko posladkate v destilarni in čokoladnici Berryshka.

Športni center Gače

Vas Gače v Kočevskem rogu je zadnja leta zaslovela kot priljubljeno dolenjsko športno središče v vseh letnih časih. Pozimi je smučišče za družine in začetnike, urejene pa so tudi tekaške proge, poleti pa je izhodišče za vožnje s kolesi in e-kolesi ter pohodniške ture po okoliških gozdovih, travnikih in hribih. E-kolesa si lahko sposodite pri ekipi Rideme, ki organizira tudi vodene izlete. Ko se lačni vrnete na izhodišče, vam bodo v Koči Gače spekli in skuhali tradicionalne lokalne jedi, ki vam bodo hitro povrnile energijo.