Alpska pokrajina ob Savinji

Alpska pokrajina ob Savinji

Čudovita alpska dolina z zelenimi travniki, dišečimi gorskimi zelišči in lepo urejenimi hišami, ki se stiskajo v manjše in večje kraje. Vse to najdete v pokrajini ob reki Savinji. Pa jo raziščimo!

Predstavljajte si čudovito alpsko dolino z zelenimi travniki, dišečimi gorskimi zelišči, cingljanjem kravjih zvoncev in lepo urejenimi hišami, ki se stiskajo v manjše in večje kraje. Kar imate pred očmi, je pokrajina ob reki Savinji, ki slovi po svojih lepotah, miru, osupljivih stvaritvah narave, kulturni dediščini in neskončnih možnostih za najrazličnejše aktivnosti ne glede na letni čas. Pa jo raziščimo!

Logarska dolina

Kamor vam bo v Logarski dolini segel pogled, povsod bo videti kot čudovita razglednica. Zaradi svoje lepote je eden od simbolov našega alpskega pogorja, njena naravna in kulturna dediščina pa sta zaščiteni s Krajinskim parkom Logarska dolina, ki je tudi del območja Natura 2000. Tu so svoj dom našli planinski orli, sokoli selci, gamsi, kozorogi, ruševci in ovce, na travnikih in hribih pa uspeva tudi zaščiteno alpsko cvetje. Ker gre za občutljivo življenjsko okolje, se tudi od obiskovalcev pričakuje, da bodo okoljsko ozaveščeni in ne bodo motili krhkega naravnega ravnovesja. Brez skrbi, skozi dolino peljejo urejene kolesarske poti, na katerih ne bo zmanjkalo lepih razgledov. Pozimi je skozi krajinski park speljana krožna 15-kilometrska steza za tek na smučeh. Logarska dolina je priljubljeno izhodišče za vzpon na okoliške gore, zvedavi pohodniki in sprehajalci pa se lahko podate na urejeno Naravoslovno-etnografsko pot, kjer boste pobliže spoznali povezanost narave in ljudi, ki tu živijo. Začne se pri kmetiji Logar v spodnjem delu doline, nato pa vodi skozi gozdove, mimo kmetij, prek travnikov, potokov in hudourniških strug do slapu Rinka, kjer spektakularno izvira reka Savinja.

Ljubno ob Savinji

Slovenske smučarske skakalke, ki se s svojimi uspehi lahko brez težav kosajo z našimi skakalci, se vsako leto na FIS Silvestrski turneji v smučarskih skokih za ženske ustavijo tudi v Ljubnem ob Savinji. Na domači skakalnici, ki je prav tako kot planiška delo inženirja Stanka Bloudka, se pred številnimi navijači pomerijo z mednarodnimi tekmovalkami, glas o Ljubnem pa ponesejo daleč v svet. Poleti kraj zaživi konec julija ali v začetku avgusta, ko prirejajo Flosarski bal. Z njim se spomnijo splavarjev oziroma flosarjev, ki so v bližnjih gozdovih žagali les in ga po Savinji spuščali vse do Beograda ali še naprej v Romunijo. Njihovo delo in običaji so predstavljeni tudi v Interaktivni flosarski zbirki. Odlično izhodišče za raziskovanje Ljubnega in njegove okolice je butični Hotel Planinka, kjer goste razvajajo z udobjem in vrhunsko kulinariko, ki jo navdihujejo lokalne jedi.  Za vse imetnike PGC kartic smo v sodelovanju s Hotelom Planinka pripravili več ugodnosti.

Mozirski gaj

Na vhodu v Savinjsko dolino leži slikovit in očarljiv kraj Mozirje, ki ima nekaj več kot 2.100 prebivalcev. V toplejših mesecih se vanj zgrinjajo trume obiskovalcev, ki si želijo ogledati čudovit park cvetja in etnografski muzej na prostem Mozirski gaj. Njegovih sedem hektarov zemljišča pokrivajo raznovrstna drevesa, grmi, zelišča, cvetlice in buče, najbolj pa slovi po več kot 200.000 tulipanih vseh oblik in barv. Tu si lahko ogledate še staro kmečko hišo s črno kuhinjo, kaščo, kovačijo, vodni mlin, žago in čebelnjak, če boste imeli srečo, pa lahko slišite tudi največje uglašene vetrne zvončke v Evropi.