Slovenska Toskana

Slovenska Toskana

Bele vasice na vrhu s soncem obsijanih gričev, po katerih se razprostirajo vinogradi, stare kamnite hiše, ki v sebi skrivajo toplo gostoljubje in najboljša slovenska vina —to so Goriška Brda.

Dežela češenj in vina

Bele vasice na vrhu s soncem obsijanih gričev, po katerih se razprostirajo vinogradi, stare kamnite hiše, ki v sebi skrivajo toplo gostoljubje in najboljša slovenska vina —to so Goriška Brda. Če jih hočete resnično občutiti, si poiščite prenočišče v enem od gostišč, ki poleg domačih vin nudijo tudi lokalne kulinarične specialitete in si vzemite čas. Brda so raj za pohodnike in kolesarje. Da boste lažje premagovali vzpetine, si v Turistično informacijskem centru v Kojskem izposodite električna kolesa. Če ste sladkosnedi, je najboljši letni čas za obisk junija. Takrat dozorijo znamenite briške češnje, ki se jih lahko dodobra najeste na prireditvi  Praznik češenj, svoje vinske kleti pa odprejo tudi lokalni vinarji, pri katerih lahko preizkušate vrhunska bela vina, ki jih daje značilna zemlja opoka. Novembra, ko se Brda odenejo v vse odtenke rdeče in rjave barve, pa tam slavijo praznik sv. Martina, ki iz mošta naredi vino. Sicer pa so Brici gostoljubni v vsakem letnem času, čeprav to skrbno skrivajo za svojimi umirjenimi obrazi. 

  • KDAJ V GORIŠKA BRDA: v vseh letnih časih, poleti za češnje, jeseni za vino
  • ZA KOGA JE PRIMERNO: za družine, rekreativce, gurmane in vse, ki potrebujejo malce oddiha v naravi
  • ŠPORTNE AKTIVNOSTI: pohodništvo, kolesarjenje  
  • NASTANITVE:Hotel San Martin (Šmartno), Grad Gredič (Dobrovo), Vila Alma Vista(Dobrovo), Vila Eva (Dobrovo), Hiša Marica (Kojsko), Bužinel (Plešivo), Belica (Medana), Kabaj (Dobrovo), Štekar (Kojsko) in drugi  
  • VEČ INFORMACIJ:brda.si

Čez največji most

Vhod v Goriška Brda je enako osupljiv kot sama pokrajina, saj nas prvi del poti vanjo pospremi veličasten Solkanski most, ki se razteza 36 metrov nad gladino reke Soče. S svojim elegantnim lokom in 220 metri dolžine je največji kamniti most na svetu, čezenj pa vodi bohinjska železniška proga, ki povezuje Srednjo Evropo in Sredozemlje. Pod njegovim cestnim bratom je urejen adrenalinski poligon Soča fun park, kjer lahko preizkusite svoje spretnosti in premagate strah pred višino. Če pa vas bolj mikajo lepi razgledi, narava in zgodovina, se po lahki utrjeni poti povzpnite na 609 metrov visok Sabotin, na katerega vodi šest različnih poti za pohodnike in kolesarje. Za zgodovinski del bo poskrbljeno v Parku miru, kjer se sprehodite skozi jarke, rove in kaverne, ki so jih med prvo svetovno vojno na izklesali italijanski in avstroogrski vojaki. V stari jugoslovanski stražnici je urejena informacijska točka z muzejsko zbirko predmetov s Soške fronte in vojne za osamosvojitev Slovenije. Z vrha Sabotina je čudovit razgled na Brda, Kras, Julijske Alpe, Sočo in Furlansko nižino. 

Daleč seže pogled

Na vzpetini, s katere je odličen razgled po okolici, je že v rimskih časih stalo oporišče, v srednjem veku je na njegovem mestu zrasel velik protiturški tabor, še malo kasneje pa utrdba, ki je posesti habsburškega cesarja Maksimilijana branila pred Benečani. Šmartno še vedno spominja na srednjeveški labirnit ulic, saj se hiše v njem stiskajo okoli Cerkve sv. Martina, največje župnijske cerkve v Brdih. Njen zvonik je bil nekdaj stražni stolp, notranjost pa krasijo freske slikarja Toneta Kralja. Čez cesto so vaške žene po potresu leta 1978 z zbirko vsakdanjih predmetov uredile Briško hišo, živi muzej, ki prikazuje bivalno in ljudsko kulturo v Brdih. V Šmartnem je tudi slikarska hiša, kjer ustvarjajo in razstavljajo različni gostujoči umetniki. Na sosednji vzpetini Mejnik pri vasi Gonjače stoji 23 metrov visok razgledni stolp s 144 stopnicami, s katerega je čudovit razgled na Goriška Brda, Furlanijo, Karnijske in Julijske Alpe, Trnovski gozd, Dolomite, Kras, Tržaški zaliv in Vipavsko dolino. Ob vznožju stolpa spomenik akademskega kiparja in slikarja Janeza Boljke z verzi Franceta Bevka ohranja spomin na žrtve druge svetovne vojne  

Vse poti vodijo v Dobrovo

Dobrovo je izhodiščna točka številnih pohodnih poti po gričih Goriških Brd, zato si ga lahko izberete za svojo bazo, če nameravate tu preživeti več dni. Miniaturni kraj s 400 prebivalci že od 13. stoletja varuje manjša utrdba, ki je v 17. stoletju dobila svojo mediteransko renesančno podobo. Grad Dobrovo je imel veliko uglednih lastnikov, katerih grbi so razstavljeni v viteški dvorani v prvem nadstropju. Nekaj časa je bil tudi v lasti družine španskega diplomata, grofa Silveria de Baguerja, katere življenje je prikazano v urejeni muzejski zbirki. Življenje v zgodnjem novem veku v Brdih prikazuje razstava Ad sanctos, v zgornjem nadstropju gradu pa si lahko ogledate zbirko grafik svetovno znanega briškega umetnika Zorana Mušiča. Ob gradu stoji kip pesnika Alojza Gradnika, delo Jakova Brvarja. V Dobrovem pa nikakor ne smete izpustiti obiska Kleti Brda, ene največjih pridelovalk in izvoznic slovenskih vin. Klet pod svojim okriljem združuje 400 briških vinogradniških družin, ki svoja vina pridelujejo na značilni zemlji, imenovani opoka s spoštovanjem narave in njenih naravnih ciklov. Na samostojni degustaciji lahko okusite do 12 njihovih vrhunskih vin. Obiskovalcev so veseli tudi na domačiji Medot, ki je znana po svojih vrhunskih peninah. 

Vino in poezija

Tipična briška vas Medana se razprostira po slemenu griča, po katerem se z vseh strani vzpenjajo vinogradi. Tu in v sosednjem Plešivem v kleteh Klinec, Kristančič, Ščurek, Constantini in Blažič zorijo vrhunska vina lokalnih pridelovalcev, ki se vračajo k starodavnim tradicionalnim vinarskim metodam, ne bojijo pa se preizkusiti tudi česa novega. Zabojčki z njihovimi imeni potujejo na vse konce in kraje sveta, kjer znajo ljudje ceniti vrhunska vina. Poleti, ko grozdje še zori, sem romajo pesniki in ljubitelji poezije. Festival Sanje v Medani namreč združuje pesmi in vino in dobre ljudi z vseh vetrov. Poezija ima tu pravzaprav svoj dom, saj se je v hiši sredi vasi, ki je danes urejena v manjši muzej, rodil Alojz Gradnik, eden največjih slovenskih pesnikov

Elegantna renesančna lepotica

Na griču nad vasjo Vipolže je dolga leta po drugi svetovni vojni spala prelepa renesančna vila, ki je po nedavni obnovi zasijala v vsej svoji lepoti. Vila Vipolže zdaj gosti protokolarne, kongresne, izobraževalne in kulturne prireditve, v pritličju pa pod taktirko svetovno znanega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča deluje restavracija Kruh in vino. V avli je na ogled razstava o zgodovini tega nekdanjega lovskega dvorca goriških grofov in drugih plemiških družin. Pred vilo je urejen park z večstoletnimi cipresami, ki so najstarejša drevesa te vrste na slovenskem. Za ogled vile in parka se je treba najaviti. Z otroki pa si lahko izposodite didaktične kartice z nalogami, ki vas bodo pripeljale do skrivališča škrata Barbacina, ki v svojem brlogu bere knjige, slika in drema.